Endelig bliver det lovligt at aflive mænd
– 26. juni 2011
Nye anbefalinger fra Etisk Råd betyder, at det højst sandsynligt snart bliver lovligt at aflive mænd. En lettelse for mange, men eksperter frygter, at flere vil opgive adfærdstræning i utide.
De fleste, der har prøvet at holde mand ved, at disse ellers kærlige og trofaste væsener i løbet af kort tid kan udvikle uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, som selv ikke målrettet træning kan ændre.
Selvom den sidste rest af værdighed forsvinder, når manden rammes af disse symptomer, har aflivning indtil nu været forbudt. Men nye anbefalinger fra Etisk Råd baner vej for en lovændring.
Forstår mere, end man skulle troBirger Holm, der er teolog og medlem af Etisk Råd, forklarer, at de nye anbefalinger er foretaget med udgangspunkt i manden selv:
“Nyere forskning viser, at mænd har højt udviklede kognitive funktioner, og meget tyder på, at de også har nærmest menneskelignende følelser. Så selvom de ikke kan give udtryk for det, forstår de ofte mere, end man skulle tro. Derfor mener vi, at aflivning i visse tilfælde kan være den mest humane løsning”.
Urinstænk på toiletbrættet og krummer i sengen
Bitten Nørlund Hansen er blot en af mange, der holder mand. I 45 år har hun levet side om side med Bent-Ole, der den seneste tid har vist tegn på alvorlige adfærdsforstyrrelser.
Bent-Ole er en af de mænd, som det er lykkedes at gøre helt renlige. Men Bitten har bemærket, at han oftere og oftere efterlader urinstænk på toiletbrættet.
“Han er også begyndt at slæbe sin mad ind i sengen og kan finde på at lægge sig i alle de krummer, han efterlader. Og han virker helt ligeglad med, at han er ulækker,” siger Bitten ulykkeligt.
“Han brummer bare lidt, når man beder ham opføre sig civiliseret. Eller mumler og kigger væk. Han svarer aldrig tydeligt og siger aldrig undskyld. Han må virkelig skamme sig,” vurderer hun.
Kan nå langt med træning
Som det er nu, kan Bitten og Merete intet stille op med mændenes uhumske adfærd. De er derfor glade for at høre om Etisk Råds nye anbefalinger og mener begge, at aflivning må være i mændenes egen interesse.
Men mandepsykolog Karen Kjeldsen deler ikke de to kvinders glæde. Hun mener, at nænsom, men intensiv træning kunne afhjælpe mændenes uhensigtsmæssige adfærd.
“Det kommer bag på mange, hvor langt man kan nå med målrettet træning,” fortæller hun. “Problemet er, at de danske myndigheder har været for dårlige til at informere borgerne om tilstrækkeligt effektive metoder.”
Kjeldsen medgiver dog, at aflivning i nogle tilfælde vil være bedst for alle parter.
“Men det kan være en stor sorg at skille sig af med en ellers kærlig og trofast mand, der jo ofte bliver betragtet som et fuldgyldigt medlem af familien,” siger hun.